تنها دریاچه صورتی ایران را بشناسید ، جاذبه ای که رو به مرگ است
نامهای دیگر دریاچه مهارلو: مهلو، مهلویه و ماهلویه،نام قدیمی: جنکال، یا دریاچه نمک
موقعیت: در شهرستان سروستان در ۱۸ کیلومتری جنوب خاوری از استان فارس
ارتفاع از سطح دریا: ۱۴۶۰ متر
نام این دریاچه، برگرفته از نام روستای مهارلو از توابع شهرستان سروستان است که در مجاورت آن قرار گرفته است و این روستا در بخش ساحلی دریاچه واقع است
این تالاب عمدتاٌ دارای آب شور است که توسط سه رودخانه ” نوبه اى خشک” ، ” حمزه” و ” سروستان” و همچنین روان آب هاى کوه هاى مجاور تامین می شود. به علاوه چشمه های بزرگ و دائمی دریاچه نظیر ” بارمیشور ” و ” آب پروران ” از منابع تامین کننده آب تالاب مهارلو هستند که به ترتیب در منتهی الیه شمال غربی و در حاشیه شمالی آن واقع اند.
یکی از شگفتی های تالاب مهارلو آن است که به دلیل وجود چشمه های متعدد آب شیرین در حاشیه شمالی و شمال غربی و نیز به دلیل شرایط اقلیمی خشک و در نتیجه رژیم بارندگی متاثر از دور های بدون باران ، کم باران و بارندگی های شدید و موردی ، ریز تالاب های آب شیرین و لب شور متعددی رخ نمون دارند که بسته به میزان بارندگی ماهانه و سالانه ، مساحت آنها متغیر است و در برخی از آنها به ۱۵۰ هکتار نظیر “تالاب بارمیشور” و ۲۵۰ هکتار نظیر “تالاب آب پروران” نیز می رسد.
جغرافیا دریاچه مهارلو
این دریاچه با ابعاد ۱۰×۶ در ۲۳ کیلومتری و وسعت ۲۵ هزار هکتاری جنوب شرقی شهر شیراز و در باختر دریاچه بختگان قرار گرفته است. دریاچه مهارلو خاوری ترین بخش جلگه شیراز است. مهارلو دارای آبی بسیار شور است و در فصل های خشکی یکی از کانسارهای بزرگ نمک ایران به شمار می آید. فرآوری نمک از این دریاچه توسط مجتمع استحصال نمک وابسته به پتروشیمی شیراز انجام می شود.
دو رودخانه فصلی «سلطان آباد» و رودخانه خشک دریاچه مهارلو را تغذیه می کنند. آب چند چشمه نیز عمدتاً از قسمت های غربی و شمالی وارد این دریاچه می شوند. مهمترین گونه پرنده این دریاچه فلامینگو است. تنجه، اردک سرسبز، مرغابی، آبچلیک، چوکا و آنقوت به عنوان دیگر پرندگان دریاچه مهارلو هستند. از این دریاچه برای تهیه نمک صنایع استان فارس هم استفاده می شود
علت رنگ صورتی دریاچه مهارلو چیست؟
پایین آمدن سطح آب کمک می کند که شرایط برای رشد یک جلبک یا همان کشند قرمز در دریاچه ها مهیا شود از این رو به دلیل کاهش آب طی چند سال اخیر شاهد قرمز شدن دریاچه مهارلو هستیم. کشندهای قرمز یکسری از جلبکها هستند که نسبت به شوری مقاوم بوده و زمانیکه شوری آب بالا رود این جلبکها رشدشان بیشتر می شود. روند پایین آمدن آب و بالارفتن غلظت نمک در دریاچه مهارلو باعث شده که شرایط برای زیست این جلبک فراهم شود که برای موجودات دریاچه مضر است. هنگامی که تراکم جلبکها در سطح آب بالا رود به صورت لایه ای قرار می گیرند که مانع از تبادل هوا با آب و در نهایت کاهش اکسیژن می شود که در این شرایط سمهایی تولید می کند. رشد کشند قرمز در دریاچه مهارلو تاثیر منفی در حیات آرتمیا داشته زیرا وجود این جلبکها در دریاچه آنقدر زیاد است که رنگ دریاچه به طور کامل تغییر یافته است. آرتمیا نقش بسیار مهمی در از بین بردن برخی ناخالصیهای نمک و املاح آب و همچنین توجیه اقتصادی زیادی دارد.
ترکیبات آب دریاچه مهارلو
آب این دریاچه از نوع کلریدسدیم – منیزیم، سولفات سدیم(۴SO 2Na ، ۲ MgCl، NaCl ) است و از نمک این دریاچه برای صنایع پتروشیمی استفاده میشود. در ضمن بالابودن پتاسیم و به ویژه منیزیم در شورابههای دریاچه مهارلو، امکان استحصال اقتصادی نمکهای منیزیم به عنوان فرآورده اصلی و پتاسیم به عنوان محصول فرعی را امکانپذیر نشان میدهد.
دریاچه شگفت انگیز ایران – ده دریاچه معروف ایران – دریاچه های ایران – دریاچه های دیدنی ایران – دریاچه های آب شیرین ایران – دریاچه های معروف ایران – ۱۰ دریاچه زیبای ایران – دریاچه های خطرناک ایران – دریاچه ها – دریاچه های توریستی ایران – زیباترین دریاچه های ایران – اسامی دریاچه های معروف ایران – اسامی دریاچه های دیدنی ایران – معروفترین دریاچه های ایران – جاذبه های گردشگری ایران – طبیعتهای بکر ایران – تورهای گردشگری – تور دریاچه های ایران – دریاچه گهر – دریاچه شورمست – دریاچه مهارلو – دریاچه پریشان – دریاچه ارومیه – دریاچه زریوار – دریاچه اوان – دریاچه ایوان – دریاچه حوض سلطان – دریای مازندران – دریاچه ولشت – دریاچه نمک قم